Гр. Ракитово е обявен за курортно високопланинско селище през 1963г. Развитието му през втората половина на ХХ век като курортно селище е ограничено единствено в посоката на санаториално лечение на белодробни заболявания (включително туберколоза). Изградена е сравнително добра инфраструктура за целта в местността Парка. Открито е и средно училище за деца с белодробни страдания и десетки години в тази гимназия се учат деца от цялата страна. Това училище функционира до сега. С тези обекти се изчерпват инвестициите в града на държавата-партия. Въпреки равностойните възможности за развитие, а в някои отношения и налични уникални и в този смисъл по-добри природни ресурси, развитието му е спряно практически в полза на съседните Батак и особено бившите села Чепино, Лъджене и Каменица които от края на 50-те години на 20 век са обединени административно и териториално и образуват днешен Велинград. Не се разработват находищата на термални минерални води в Ракитово. Каптираните в края на 90-те години не се разработват и използват за целите на балнеолечението. В края на тези години се допуска разрушаването и на санаториалния комплекс за климатично-оздравителни процедури. Голяма територия от землището на Ракитово е отнета и придадена като територия на община Батак в зоната на високопланинския язовир от национално значение, носещ същото име – Батак. Така политическата конюнктура тогава ощетява Ракитово, единствено защото от това селище няма партизански фигури. Връщането към нормално развиваща се икономика на пазара дава нов, реален и то много голям шанс на гр. Ракитово. Приоритет на община Ракитово е привличането на инвестиции и развиване на туристическия отрасъл.

 

Забележителности

к.к. Цигов чарк.

Пещерата Лепеница. - Отворена за туристи от 11.09.2010 г.

Биосферен резерват Мантарица.

Часовниковата кула.

Параклис „Св. Никола Летний“ 14 в.

Крепостта Цепина

Крепост-град в местността "Градот"

Стражева крепост "Пелевата кула"

Неолитно селище от IV в. пр. Христа в местността "Могилите"

 

Пещера "Лепеница"

На 17 км от Ракитово се намира пещерата Лепеница, която представлява изключителен туристически обект. Тя е отворена за туристите на 11 септември 2010 г. Някои от залите имат интересни имена като „Концертната зала”, „Арманите” и „Срутището”. От пещерата са проучени и картирани 1525 м. Запазени са уникалните природни образувания необикновено красиви пещерни форми — сталактити, сталагмити, сталактони, драперии, пещерни езерца, бисери и рози. Тя е на три етажа. В долния етаж тече подземна река.„Лепеница” е разположена в Западните Родопи. Пещерата се намира в подножието на връх Сюткя и територията около входа на пещерата е покрита с горски площи.Отстои на около 17 км югоизточно от гр. Ракитово. Пещерата е обявена за природна забележителност на 10 Октомври 1962 г.

 

Параклис „Св. Никола Летний“

Той се намира върху бивш манастирски комплекс от 14 век. Храмът в манастира е бил един от най-големите четири в страната. От този тип е останала само църквата „Света София“ в град София.

 

Часовниковата кула

Часовниковата кула е един от символите на Ракитово. Построена е през 1872 г. на височината Бърдо, разположена в непосредствена близост до източната част на града. Висока е 18,6 m, а стените ѝ са дебели 0,8 m. Има формата на октагон (осмоъгълник) и представлява каменно-дървена кула.Тя е построена от Митхад Паша в чест на красива ракитовка.

 

Крепостта Цепина и Хижа Цепина

Крепостта Цепина е разположена над село Дорково, което е част от община Ракитово. Най-известният владетел на крепостта е деспот Алексий Слав или още наричан "Господарят на Родопите". Племенник е на Цар Калоян и след узурпирането на престола от Борил през XII век той разширява владенията си върху източните и западните Родопи. Крепостта е създадена през IX век разположена върху 25 дка с много модерни за времето си отбранителни и водосъдържателни съоръжения. В крепостта е имало три църкви като от едната са извадени два мраморни олтарни релефа на апостолите Петър и Павел. В момента те са в постянната експозиция на Ермитаж в Санкт Петербург. Достъпът до крепостта е свободен, има изграден асфалтов път и паркинг до хижата в подножието на крепостта, а от местните жители може да научите много легенди за епичните битки, безстрашните войни и красивите болярки свързани с историята на крепостта. В близост са също разкопките на праисторически животни, които предизвикват небивал интерес у чуждестранни археолози и учени.

 

Пашино бърдо над Ракитово- по стъпките на древните траки

Хижа „Пашино бърдо“- място за летен и зимен отдих в Родопите

 

Местността „Пашино бърдо” се намира на 22 км на юг от гр.Ракитово, на 1530 метра  надморска височина. В околността на тази местност има исторически и природни забележителности.Там са открити тракийско светилище и крепост от V-III в. пр.н.е.  

Пашино бърдо е изходна база за посещението на връх „Сютка“ и на курорта „Цигов чарк“ през резерват „Мантарица“ по маркирани пътеки. До Пашино бърдо може да се стигне с кола – половината път е асфалтиран, а останалата част - път макадам.  Достъпа до местността може да се осъществи по три пътя: по път за кола през м. „Блатца“ и м. „Кемалица“, по пътека пеш през м. „Дронтовица“ и по пътека през м. „Горна Варница“.

Исторически и природни забележителности в местността са :

  • М. „ДРОНТОВИЦА“ – това е било мястото на тракийските Дионисиеви празници. Наоколо има тракийски могили. Мястото е защитено от вятър, има вода /там минава водопровода за Ракитово/ и чудесна поляна. Условията за бивакуване са много добри, защото може да се дойде и с кола /джип/ през м. „Блатца“ /около 12 км. от Ракитово до Дронтовица, 7-километровият участък от Ракитово до „Блатца“ е асфалтиран/. Може да се направи просто разходка от вилната зона на Ракитово до „ Дронтовица“ за барбекю, защото пътят пеш от Сиромахово до Дронтовица е около 2.5 часа.
  • ТРАКИЙСКА КРЕПОСТ  и  СВЕТИЛИЩЕ  от V в. пр. н. е. – намира се на около 200 м. от поляната в м. „Пашино бърдо“. Повече са известни като СКАЛАТА на Пашино бърдо.
  • РЕЗЕРВАТ  „ МАНТАРИЦА“ – през 1968 г. планинския дял между гр. Ракитово и връх „Голяма Сютка“ е обявен за резерват с име “Мантарица”. Целта е опазването на най-старата гора в Родопите - иглолистна, широколистна и смесена, както и на уникалното обиталище покрай билото “Петлите” на глухари – вид застрашен от изчезване както в България, така и в Европа. През 1972 г. ЮНЕСКО включва резервата в програмата “Човек и биосфера”.

Над 700 тревни храстови и дървесни видове се простират върху 1072 хектара. Често се среща мечка, а още – елени, сърни, заек, дива свиня, лисица. Птичето царство е представено от орли, соколи, черен щъркел, лещарка, гривяк, черен синигер, голям пъстър кълвач и много други.

При преминаване през резервата движението става само по маркираната пътека. Не се разрешава отклонение от пътеката, късане на цветя, гъби и треви, палене на огън, бивакуване и т. н.

  • ВРЪХ „ДОМУЗАЛАН“

От Пашино бърдо пътеките към връх „ Сютка“ и връх „Домузалан“тръгват заедно, след около 400 – 500 м. в резерват „ Мантарица“ се разделят. От скалата на върха се открива чудесна панорама към яз. „Батак“, рида „Каркария“ и връх „Мел“.

Именно тук сред красивата природа и интересните исторически забележителности може да откриете своето място за туризъм и отдих. Мястото, където може да отседнете със семейството си или с приятели е туристическа хижа „Пашино бърдо”. Тя е общинска база на Община Ракитово, област Пазарджик. Хижата представлява масивна двуетажна сграда,  построена през 1977 г. Разполага с 8 легла, в 4 помещения, вътрешен санитарен възел и баня. Има оборудвана туристическа кухня, механа с камина и голяма тераса, също с камина.  Хижата е основно ремонтирана през 2012 г. и се отоплява с локално парно. Водоснабдена е, но не е електрифицирана. Има агрегат. Бензинът за агрегата се осигурява от гостите. Цената за нощувка за един човек е 12 лв с вкл.ДДС, като включва ползване на кухня и барбекю. За резервация и повече информация: Васил Тоданов, GSM: 0877/579468. Природата около хижата е неописуемо красива.

  

  

 

Издава :

Община Ракитово

Нагоре