Редовни събития

Празник-събор на град Ракитово е Еньовден – 6-7 юли . Най-големият летен празник в Ракитово. Свързан е с култа към слънцето и растителността и надеждата за плодородие. Неизменен атрибут на празника е яневицата (бял равнец). Тя се сплита на венци слага се по вратите за здраве. Има поверия за “Яневското слънце”, за водата в менците – важна част от еньовския обред. На 7 юли е и празникът на на църквата в Ракитово – “Света Неделя”.

В гр. Костандово празникът на църквата “Св. Константин и Елена” 21 май е превърнат в празник на града. Наред с традиционните фолклорни изяви на местния ансамбъл за автентичен фолклор и гостуващите състави от региона се провеждат и спортни състезания и детски програми.

В началото на месец август на Илинден (по стар стил) се провежда международен фолклорен фестивал в с. Дорково. През 1999 г. с подкрепата и съдействието на фондация “Пътеки” – официален представител на България в ЦИОФФ /Международен съвет на организациите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства / - фестивалът прераства в международен. Освен много групи от различни региони на страната в него взеха участие фолклорни ансамбли от Гърция, Полша, Молдова, Македония и Сърбия.

Последната събота от месец август – традиционен горски бал в местността “Парка” над Ракитово. Този празник датира от началото на века и е свързан с почитта и уважението на местното население към ракитовската гора. Провежда се и конкурс за избиране на царица на гората.

ОНЧ "БУДИЛНИК" 1898 г. гр.Ракитово                      Читалище "Просвета" гр.Костандово

 

ФЕСТИВАЛ НА РУСКАТА КУЛТУРА

„РАКИТОВО 2021”

 

Община Ракитово,  Общински съвет на БСП - Ракитово, Движение „Русофили” – Ракитово, Образцово народно читалище „Будилник 1898” и Сдружение „Суткя”  за втора година организират провеждането на фестивал на Руската култура „Ракитово 2021” с цел подобряване на отношенията между народите на България и Русия чрез популяризация на руската култура и във връзка със 143 години от Освобождението на България.

Фестивалът ще се проведе на 23 и 24 октомври 2021 год. отново  в салона  на ОНЧ „Будилник 1898” – гр.Ракитово с начален час 10.30 часа.

Всички индивидуални изпълнители или групи, които имат желание да участват, могат да отворят и попълнят прикачените файлове със заявки за регистрация и да ги изпратят на посочения в тях адрес или електронна поща.

Заповядайте заедно да направим празник на братството и хубавата руска песен!

 

Заявка за участие на групи

Заявка за индивидуални участници


 

 ФЕСТИВАЛ НА РУСКАТА КУЛТУРА „РАКИТОВО 2019”

 
 

Фестивалът на руската култура „Ракитово” ще се проведе на 20 април 2019 г. в гр. Ракитово.Фестивалът се провежда с цел подобряване на отношенията между народите на България и Русия чрез популяризиране на руската култура и във връзка със 141 години от Освобождението на България. Организатори на Фестивала са: Община Ракитово, Общински съвет на БСП – Ракитово,  Движение „Русофили” – Ракитово, Образцово народно читалище „Будилник 1898” – Ракитово, Сдружение „Суткя” – Ракитово.

ОБЩИ УСЛОВИЯ

Фестивалът няма конкурсен характер. Фестивалът ще се проведе в пет направления с допустим брой изпълнения/времетраене:

1.       Оркестри – до 15 минути;

2.       Танцови и мажоретни състави – до 15 минути;

3.       Вокални групи и хорове – 3 песни до 12 минути;

4.       Индивидуални, дуо и трио изпълнители – 2 песни до 12 минути;

5.       Поезия на руски език или преведена руска поезия – до 6 минути;

Допуска се изпълнителят/групата да изпее една песен на български език, която е възрожденска, свързана с Освобождението на България. Всеки участник (индивидуален изпълнител или група) получава медал и диплом за участието си. Участниците във фестивала осигуряват сами музикалния съпровод на изпълненията си (допуска се синбек на флашка или диск).

 Заявка за участие на групи

 Заявка за индивидуални участници

Плакат на фестивала на руската култура "Ракитово 2019"

Предварителна програма за фестивала на руската култура "Ракитово 2019"

 

 

Нагоре