Град Костандово

 

Костандово е едно от най-старите селища в Чепинската котловина. Отбелязано е най-рано в документ от 1515 г. Запазено е сведение за него в летописа на поп Методи Драгинов от 1666 г. На 5 септември 2003 г. е взето решение № 615 селото да бъде обявено за град.

През 1515 г. има 87 домакинства и 1 вдовица. Според Стефан Захариев към 1850 година в Костандово (Костантово) има 80 българо-мохамедански къщи и 270 жители-българо-мохамедани. По последни данни към 2014 г. в Костандово живеят 4 300 души.

Намиращите се в района производствени фирми осигуряват добра заетост на населението. Основен поминък е обработката на хмел и дървесина. Тук се намира единствената на Балканите фабрика за хмелов гранулат. Има и 23 дърводелски фирми, парфюмериен, килимарски, шивашки, бояджийски и тухларски цехове.

Обществени институции

ОУ „Неофит Рилски“-Училището е основано през 1906 г.

 

Материално-техническата база е много добра. ОУ “Н. Рилски” представлява триетажна сграда с 28 класни стаи, оборудвани кабинети по биология, химия, физика, музика и изобразително изкуство. За провеждане на часовете по труд и техника училището разполага с учебни работилници по дървообработване и металообработване, както и специализирани кабинети по готварство и техническо чертане. Училището е едно от малкото в региона с най-добра открита и закрита спортна база – физкултурен салон, игрища за волейбол, баскетбол, футбол и тенис корт. Училището разполага и с модерно оборудван компютърен кабинет. Училищната сграда се отоплява с локално парно на течно гориво. В ОУ ”Неофит Рилски” се обучават над 500 ученици от І до VIII клас на една смяна до обяд. След обяд са организирани самоподготовка, активен отдих и занимания по интереси в 7 полуинтернатни групи от І до VII клас. В училището работят 41 квалифицирани преподаватели, от които 17 магистри, 7 бакалаври и 17 специалисти. Училището предлага за изучаване един чужд език – английски, за който разполага с правоспособни преподаватели – 2 магистри. ( по английски ) Извънкласните дейности са организирани в различни форми на СИП – по предмети от ОЗП, както и СИП по приложни изкуства и Детски фолклорен ансамбъл. Училищното Настоятелство осигури и провеждането на СИП по 6 вида спорт – волейбол, футбол, баскетбол, лека атлетика, тенис на корт и спортни игри за учениците от І – IV клас. Училищното Настоятелство е регистрирано по ЗЮЛСЦ и се превърна в дейна организация, в която членуват 16 родители. Сдружението участва активно в дейността на училището като спомогна да се развият отношенията родител-учител-ученик и благодарение на родителското участие бяха спечелени два проекта към Фондация CRS гр. София. Съвместната дейност на родители, учители и цялата общност в Костандово се основава на морално споразумение между страните, а именно “Децата ни заслужават внимание и грижа, обич и подкрепа, доверие и самочувствие – Ние им го даваме!“

Забележителности

Костандово разполага с модерна читалищна сграда, библиотека, два фолклорни състава и интернет-център. 80% от семействата са телефонизирани.

В Костандово се намира минерален басейн. Неговата вода има лечебни свойства, влияе благоприятно за хидратацията на кожата и спомага за лечението на много вътрешни и бъбречни болести. Невероятно място за летните горещини, намиращо се на 15 мин. от Велинград и на 5 мин. път от общинският център Ракитово - почивка в прекрасна комбинация от басейн и планина.

Кмет на град Костандово Валентин Вигнев

 

Валентин Максимов Вигнев е роден през 1976г. в гр. Велинград. Завършва средно образование в Техникум по горско стопанство „Христо Ботев” гр. Велинград. Валентин Вигнев е човек доказал се като добър колега и съгражданин. Като кмет на гр. Костандово има амбицията да превърне града в привлекателно, чисто и красиво място за живеене.

 

Телефон: 03544/2221

Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

 

Нагоре