Земя с богато минало, Дорково е малък къс от прекрасната снага на Родопа планина. Разположено е на двата бряга на река Мътница, в североизточната част наЧепинската котловина. Лежи в южните поли на рида Каркария, който е част от Баташката планина. Най-близкото селище е град Костандово, намиращо се на 3 км на югозапад. Oбщинският център Ракитово е на 7км. Спа столицата на Балканите – Велинград, е на 14 км югоизточно от Дорково.

Ето какво пише краеведът Стефан Захариев през 1870 г. : "Стари предания разказват, че на това място, дълбоко преди много векове било езеро, та някой подземен огън или силна трескавица, разцепил се рътта, гдето е на устието на прохода и гдето сега изтичат цепинските реки, които са излезли от езерото. Водата в полето издавила много села и навлякла толкова си камъне, чтото от тога до днес те се прекарват за разни потребности и не ще се свършат никогаш. Със стремлението на тази вода излязъл и един исполински воден звер, който приличал на кит (на гръцки хархариях). Тоя звер, откак се изцедила водата, останал на сухо между селата (дн. Ветрен дол и Братaница) и умрел, та псетата ели месата му и оттогава отцепеният клон нарекли Къркърия..." Как е възникнало това предание, разказано в описанието на Татарпазарджишката кааза от краеведа Стефан Захариев, не е известно…Каркария и днес се нарича високото плоскогорие на Родопите между реките Чепинска, Ракитовска и Стара река. В южните му поли са град Ракитово, град Костандово и село Дорково. Дорково е голямо и спретнато. Вероятно името му идва от "доркас" - вид диви кози, които се срещали в цялата Каркария и особено под скалистия пролом на река Мътница, през която изтича язовир "Батак". Сред тази красота някога хората построили голям манастир с метох, но от него днес не е останало нищо освен името на малката котловина Метоха. Родопите тук са приказни и са преходът към Тракийската низина. Тук е и язовир "Батак". Заобиколен от всичките си страни от ниски планински върхове, които се спускат чак до водата и образуват красиви заливи.

Дорково е място, съхраняващо и обичащо българските обичаи и традиции. Хората в него с много любов и почит запазват многолетната му история, като я предават от поколение на поколение, чрез разказите на своите баби и дядовци, чрез фолклора.
В Дорково през месец август се провежда Международен фестивал за автентичен фолклор, за който идват туристи от Япония, САЩ, Германия и други страни. Провежда се от 1996 г., като от 1999 г. гостуват чуждестранни състави от Гърция, Полша, Молдова, Унгария, Сърбия, Турция, Хърватия, Чехия, Република Македония, САЩ, Испания, Мексико. През 1999 г. е записан в международния календар на НС на ЦИОФФ - България.

 

 

В Дорково през лятото на 2013 г. е открит „Плиоценски парк - Дорково“, който е изграден в близост до палеонтологичното находище край селото, което е най-голямото в Европа находище на мастодонти от рода Ананкус анвернензис от периода на късния плиоцен отпреди 4-4.5 милиона години. При разкопки на българо-френска експедиция през периода 1985-1987 г. палеонтолозите са намерили около 600 кости с различна големина от над 30 вида животни. Такова струпване на костен материал не е намерено никъде в Европа. Още тогава учените от българо-френската експедиция предлагат на мястото да се изгради палеонтологичен музей. Тяхното предложение намира реализация и на мястото се изгражда единствен по рода си музей. Диорамата представлява възстановка на субтропичната среда на обитателите на района от времето на плиоцена. Плиоценският парк показва в цял ръст и най-величественият представител от онова време – мастодонт от рода Ананкус анвернензис. Намира се на 12 км. от Велинград, дотам се стига по нов, асфалтиран път, има паркинг за автомобили и автобуси.

В землището на Дорково се намира Крепост Цепина, която e обект с национално значение – тя е последната българска крепост, превзета от турците в южна България през 1373 г., след деветмесечна обсада. Намира на 6 км. северозападно от село Дорково, в североизточния край на Чепинската котловина, на висок и скалист конусовиден връх от рида Кaркaрия на Баташката планина, с надморска височина 1136 м.
Цепина е средновековна крепост- там през ХІІІ в. живее Деспот Алексий Слав – сестрин син на българския цар Калоян. Съпругата на деспот Слав е Маргарита-Изабела, единствена дъщеря на константинополския Латински император Анри Фландърски.

Външните крепостни стени обхващат площ от 25 дка, а в най - високата част е бил изграден средновековен замък върху площ от 1,5 дка. Стените му са запазени до височина от 2,5 м.
Външният крепостен зид е запазен на височина 3 м и дебелина 1.80 м. Вътрешният зид на цитаделата e с дебелина от 1.80 до 2.20 м.
В крепостта са открити и проучени останките на три църкви и четири дълбоки водохранилища (щерни), достигащи на дълбочина до 10 м.
От едната църква произхождат двата мраморни олтарни релефа на апостолите Петър и Павел, изложени в Ермитажа в Санкт Петербург. Основите на вътрешните и външните крепостни стени, както и основите на църквите и четирите водохранилища са консервирани.

 

Кмет на село Дорково трети мандат е Николай Ковачев (БСП).

 

Тел. 03543/2224

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Нагоре